Alles over goud

Het woord ‘karaat’ in karaat goud komt de meeste mensen wel bekend voor, maar wat betekent het nu eigenlijk en wat wordt er precies mee bedoeld? Dat ligt er ook een beetje aan, of je het over een karaat goud of een diamant van een aantal karaat hebt. Want bij de inkoop van goud en zilver en bij de handel in gouden sieraden heeft karaat een andere betekenis dan in de diamanthandel.

Wat is zuiver goud?

Het aantal karaat goud zegt iets over het gehalte zuiver goud. Wanneer het goud gemengd is met andere metalen (een legering dus, bijvoorbeeld om het zachte goud wat steviger te maken), dan is een karaat goud precies het 24e deel van de massa in die legering. Is precies de helft van de massa puur goud, dan heb je het over 12 karaat goud.

Maar je hebt ook 8 karaat goud (met andere woorden: 33,3% goud), 14 karaat goud, 18 karaat goud (ofwel 75% goud), 20 karaat goud, 21 karaat goud (dat is al 87,5% goud) en 22 karaat goud.

Vindplaatsen van goud

Goud wordt gevonden in een paar verschillende vormen: stofgoud, goudklompjes en geconcentreerd goud in een (ondergrondse) goudader. In de 20e eeuw werd het in Afrika het meest gevonden; Zuid-Afrika is nog steeds ’s werelds grootste producent van goud.

Tegenwoordig zijn ook Australië, China en delen van Zuid-Amerika sterk in opkomst, zij leveren een belangrijke bijdrage aan de goudvoorraad.
 Goud is van nature totaal roestvrij en prachtig om te zien. Daarom wordt goud ook wel de ‘koning der metalen’ genoemd.

Waarde gouden sieraden

Een goede taxateur die gouden sieraden inkoopt, kijkt in de eerste plaats naar het gewicht. Een gram goud heeft een (wisselende, steeds per dag aangepaste) dagprijs. Die is vooral bepalend voor de inkoopprijs van een gouden sieraad.

Daarnaast houdt de inkoper bij de taxatie uiteraard rekening met het aantal karaat goud.

Vanzelfsprekend levert honderd gram 18 karaat goud een hogere dagprijs op dan honderd gram die bestaan uit 8 karaat goud.

waar kan ik goud kopen

De steeds hogere goudprijs maakt het ook steeds aantrekkelijker om oud goud, gouden sieraden of gouden voorwerpen te verkopen aan een goud inkoop. Op deze pagina een aantal adviezen om dat op een verantwoorde, veilige manier te doen, tegen een reële vergoeding en alleen na een vakkundige taxatie.

Goud kopen doe je het best bij een expert. Zorg ook dat u koopt van erkende wettelijke bedrijven die een toelating hebben om fysiek goud aan te bieden op de markt. U kan dit natrekken bij de Belgische Koninklijke Munt. Of u kan het bewijs hiervan vragen aan de verkopende partij.
Trek ook na of het bedrijf waarvan u koopt een gedegen geschiedenis heeft in de verkoop van goud en zilver. Neem geen risico’s.